Tiedot

Ohjeita muuttajalle

Ohjeita muuttajalle

Ohjeita muuttajille

Suositeltava muuttomiesten määrä:
1-2 h+k           2-4 miestä  3-4 h+k           3-5 miestä  yli 5 h+k         4-7 miestä

Seuraavat seikat vaikuttavat muuton sujumiseen:

 • hyvät pakkaukset
 • riittävä määrä laatikoita
 • riittävä määrä miehiä

Pysäköintitilaa on hyvä varata muuttoautolle jo edellisenä päivänä jos kysymyksessä on vilkkaasti liikennöity katu/tie.

Muuttotavaroiden pakkaaminen:

 • Taulut ja peilit pakataan hyvin pahviin, ilmakuplamuoviin. myös muut särkyvät esineet näin. Astiat posliinit koriste-esineet pakataan ja suojataan hyvin ennen niiden laittamista laatikoihin. Kattovalaisimet ym. tulee hyvin pakata suojamuoviin/aaltopahviin tms. Voidaan pakata laatikoihin, voi mahdollisesti saada autossa roikkumaan.
 • Arat huonekalut suojataan aaltopahvilla/muovilla, mm. sohville on hyvä tehdä näin.
 • Tyynyt, peitot, vaatteet on hyvä pakata isoihin jätesäkkeihin. säkkien suut teipataan kiinni.
 • Patjat on hyvä suojata jätesäkeillä/aaltopahveilla.
 • Lipastot ja kaapit tyhjiksi. Ovet teipataan kiinni tai laitetaan avaimella kiinni.
 • Irtain tavara ja varastotavara laitetaan laatikoihin.
 • Kaikki sängyt mitkä on mahdollista, tulee purkaa pienempiin osiin. Muutkin isot huonekalut mitkä voidaan purkaa, voidaan tehdä niin.
 • Kukat/kasvit on hyvä suojata kankaalla/ muovipussilla.
 • Henkareissa olevat vaatteet voi mahdollisesti laittaa roikkumaan autossa, mutta on hyvä suojata esim. jätesäkillä.
 • Pesukoneet ym. koneet on hyvä irrottaa liittimistään ja johdot sitoa hyvin teipillä runkoon kiinni.

Muuttolaatikoita pakataan siten, että muut laatikot saadaan hyvin pakattua päällekkäin. Tavarat on syytä jättää 3 cm laatikon yläreunasta alemmaksi. Kaikkiin tavaroihin, mitkä ovat helposti rikkoontuvia, on syytä kirjoittaa särkyvää. 

Muut muistettavat asiat

Avain
Muuttaessasi pois, luovuta entisen asuntosi avaimet takaisin isännöitsijälle tai omistajalle. Pidä huoli, että kaikki avaimet ovat tallessa, sillä lukkojen uudelleensarjoitus voi tulla kalliiksi.

Internet
Nettiyhteyden siirtäminen uuteen osoitteeseen kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin, sillä liittymien toimitusajat ovat usein pitkiä.

KELA
Mikäli olet oikeutettu KELAn yleiseen asumistukeen tai opiskelijan asumislisään, hanki hakemukseen tarvittavat asiakirjat hyvissä ajoin.
Voit lähettää hakemuksen KELAlle, vaikkei sinulla vielä olisikaan kaikkia tarvittavia asiakirjoja, ja toimittaa ne jälkeenpäin. Näin ollen et joudu kuukausikaupalla odottamaan KELAn päätöstä.

Lapset
Jos sinulla on lapsia, ota selvää tulevan asuinalueesi päiväkodeista ja kouluista. Ilmoita heidät uuteen päiväkotiin ja/tai kouluun.

Lehdet
Soita tilaamiesi lehtien asiakaspalveluihin ja ilmoita uusi osoitteesi.
Monet lehtitalot tarjoavat myös sähköistä asiointipalvelua internetissä.

Muuttoapu
Selviätkö muutosta omin ja lähipiirisi voimin? Jos et, ota hyvissä ajoin yhteyttä muuttofirmaan. Jos olet muuttanut aikaisemmin, käytä edellistä muuttoa mittatikkuna ja arvioi tulevaan muuttoon tarvittava aika ja työmäärä. Tutustu sivustomme monipuolisiin palveluihin ja valitse itsellesi parhaiten sopiva kokonaisuus.

Muuttoilmoitus ja osoitteenmuutokset
Muista ilmoittaa muutostasi pankkiin, työpaikalle, kirjastoon (palauta lainakirjat!), puhelinoperaattorille, ystäville ja sukulaisille. Muuttoilmoitus on lain mukaan tehtävä viimeistään viikon kuluessa muutosta. Voit kuitenkin tehdä sen aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää.

Muuttoilmoituksen tehtyäsi väestötietojärjestelmä välittää osoitetietosi automaattisesti viranomaisille: mm. Kelaan, verohallintoon, ajoneuvo- hallintoon, seurakunnilla sekä puolustusvoimille. Tämän lisäksi monet pankit, vakuutusyhtiöt, eläkelaitokset, järjestöt, yritykset ja lehtitalot saavat uudet osoitetietosi suoraan väestötietojärjestelmästä.

Postista saatavia osoitteenmuutoskortteja voit lähettää kotimaassa maksutta. Muuttoilmoituksen voit tehdä kätevästi netissä osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus

Muuttolaatikot
Unohda banaanilaatikot! Muuttolaatikot ovat kestäviä, muuttoja varten suunniteltuja pakkauslaatikoita; niiden ansiosta muuttoauton lastaaminen käy nopeasti ja vaivattomasti, ja sen tilat saadaan hyödynnettyä huomattavasti tehokkaammin. Vuokraa muuttolaatikot sivuiltamme löytyviltä yrityksiltä.

Muuttosiivous
Palauta asunto sellaisena kuin sen sait. Muista myös tyhjentää kylmäkellari ja varastotilat. Jos aika ei anna myöden, muista että sivuillamme on yrityksiä jotka hoitavat siivouksen puolestasi ja siivouspalveluhan on verovähennyskelpoinen kotitalouksillekin.

Muuttotarkistus
Tarkasta uusi asuntosi huolella ja ilmoita mahdollisista ongelmakohdista vuokranantajalle tai isännöitsijälle mahdollisimman pian. Muista tarkistaa myös kellari- ja varastotilat.

Palovaroitin
Palovaroitin on halpa hengenpelastaja ja se on määrätty lailla pakolliseksi kaikkiin asuntoihin. Palovaroittimen tulee olla aina toimintakunnossa, ja se pitää sijoittaa kattoon, ei esimerkiksi seinään. Muista testata palovaroitin, kun se on asennettu paikoilleen!

Puhelin
Jos käytössäsi on lankapuhelin, ota hyvissä ajoin yhteyttä puhelinyhtiöön ja sovi liittymän siirtämisestä uuteen osoitteeseen.

Saunavuorot ja autopaikat
Huoltoyhtiön asukaspalvelu jakaa saunavuorot ja autopaikat jonotusjärjestyksessä, ne eivät siirry automaattisesti edelliseltä asukkaalta.

Sähkösopimus
Lopeta vanha sähkösopimus, tee uusi.

Vakuutus
Ilmoita uusi osoitteesi vakuutusyhtiöön ja tarkasta samalla onko kotivakuutuksesi riittävä uuteen asuntoosi.
Muista myös selvittää vakuutuksesi voimassaolo muuton aikana.